Detekce objektů

Vidlicové senzory s rozpětím vidlic 5 až 220 mm se skvěle hodí pro detekci drobných předmětů. Vysoká citlivost a rychlá odezva jsou zárukou jednoduché a spolehlivé integrace do rychlých automatizovaných procesů a samozřejmostí je i přepínání režimů světlo/tma.

Nová rozsáhlá řada fotoelektrických vidlicových senzorů pro detekci objektů

Nové vidlicové senzory řady GS 04B a GS 08B jsou zárukou ještě rychlejší a přesnější práce

Vidlicové senzory nachází své uplatnění v průmyslových aplikacích, které vyžadují detekci drobných předmětů nebo tam, kde je nutné detekovat předměty rychle a přesně bez ohledu na jejich povrchovou strukturu. Senzory tohoto typu představují kombinaci vysílače a přijímače v jednom zařízení, z čehož plyne výhoda snadné montáže bez nutnosti kalibrace a vysoké provozní bezpečnosti. Díky vysoké spínací frekvenci a krátkým reakčním časům lze senzory snadno integrovat do rychlých automatizovaných procesů. Nové, rozšířené portfolio vidlicových senzorů řad GS 04B a GS 08B (nerezová ocel) zaujme zákazníky z mnoha odvětví – montážní a manipulační technika, obalový průmysl, farmaceutický a kosmetický průmysl a další. Společnost Leuze tak nastavuje novou laťku co do rychlosti, přesnosti a technických vlastností.

Výhody pro vás

  • Flexibilní řešení pro každou aplikaci: k dispozici jsou modely ve 14 možných rozpětích vidlic (5 až 220 mm)
  • Rychlá a snadná instalace bez nutnosti kalibrace – vysílač i přijímač jsou spojené v jednom pouzdře
  • Pohodlné ovládání díky dvěma různým provozním režimům – přes rozhraní IO-Link nebo potenciometr
  • Vysoká spínací frekvence až do 10 000 / 5000 Hz pro spolehlivou detekci v rychlých aplikacích
  • Vysoká přesnost s reprodukovatelností 0,01/0,02/0,03 mm a spolehlivou detekcí extrémně drobných předmětů od průměru 0,05 mm
  • Přesná detekce drobných předmětů díky homogennímu světelnému bodu
  • Též v provedení z nerezové oceli pro použití v potravinářském nebo farmaceutickém průmyslu

Vlastnosti

2

Modely v provedení z nerezové oceli

Senzorové technologie pro farmaceutický, kosmetický i potravinářský průmysl musí splňovat přísné požadavky na hygienu a odolnost vůči čisticím prostředkům. Vidlicové fotoelektrické senzory řady GS(L) 08B jsou tvořeny robustním, odolným pouzdrem z nerezové oceli V4A vhodné pro použití v čistých prostorách, mají certifikaci ECOLAB a vysoký stupeň krytí IP67. Bez problémů tak zvládnou i intenzivní čisticí cykly.

3

Integrované rozhraní IO-Link

Nové vidlicové fotoelektrické senzory řad GS 04B a GS 08B se vyznačují inovativním duálním ovládáním: všechny funkce může zákazník nakonfigurovat přes rozhraní IO-Link, případně provádět jednoduché, ruční úpravy citlivosti pomocí potenciometru. IO-Link se používá k implementaci inovativních řešení s možností údržby, diagnostiky a konfigurace senzoru na dálku.

4

Rozpětí vidlic pro každou aplikaci

Modely vidlicových senzorů nové řady GS 04B nabízí 14 různých rozpětí vidlic od 5 do 220 mm, takže pokryjí velkou řadu aplikací. Zákazníci z různých odvětví, jako je montážní a manipulační technika, obalový průmysl nebo farmaceutický a kosmetický průmysl, tak vždy najdou model s velikostí vhodnou pro monitorování úzkých míst a přivádění drobných částí v omezených prostorách, stejně jako pro aplikace s velkými díly. Množství různých modelů senzorů přináší výhodu neomezených možností při vytváření flexibilních systémů. Díky nastavení citlivosti a přepínání režimů světlo/tma lze tyto fotoelektrické senzory použít na mnoha různých místech.

5

Čtyři režimy nastavitelné přes IO-Link

  • Každá aplikace klade na senzor různé požadavky – ať už se jedná o rychlost, přesnost nebo výkon. Konfigurací v rozhraní IO-Link můžete zvolit takový režim, který bude vyhovovat vašemu scénáři:
  • Standardní režim: spínací frekvence 5000 Hz, reprodukovatelnost 0,02/0,01 mm
  • Přesný režim: o 30 % vyšší rozlišení pro detekci nejmenších objektů
  • Výkonový režim: vyšší vysílací výkon a tím i vyšší funkční rezerva při znečištění optiky
  • Rychlý režim: pro spolehlivou detekci rychle se pohybujících částí v rychlých aplikacích při spínací frekvenci až do 10 000 Hz

Přehled fotoelektrických vidlicových senzorů pro detekci objektů

6

Aplikace

7

Detekce drobných částí s monitorováním úzkých míst a přivádění

Požadavek: Během výrobní operace je nutné spolehlivě detekovat drobné části v úzkých částech přiváděcí linky. Instalace senzoru musí být rychlá a jednoduchá.

Řešení: Nový fotoelektrický vidlicový senzor GS 04B se se svým kompaktním provedením a rozpětím pouhých 50 mm skvěle hodí pro omezené prostory a spolehlivou detekci drobných objektů, monitorování přivádění i problematických míst. Vidlicové senzory představují kombinaci vysílače a přijímače v jednom zařízení, což přináší výhodu snadné instalace bez nutnosti kalibrace.

8

Rychlé aplikace v omezených prostorách

Požadavek: Je potřeba stanovit rychlost otáčení malého plastového ozubeného kola ve zkušebním zařízení. Prostor pro senzor je velmi omezený.

Řešení: Do omezeného montážního prostoru lze snadno zabudovat model řady GS 04B s rozpětím pouhých 5 nebo 10 mm. Spolehlivé stanovení otáček malého ozubeného kola je zajištěno díky spínací frekvenci 10 000 Hz, a to dokonce i v této rychlé aplikaci.

9

Kontrola polohy velkých dílů

Požadavek: Na dopravníkovém pásu je potřeba kontrolovat polohu velkých lesklých dílů na základě mezer mezi jednotlivými kusy. Uvedení senzoru do provozu má být rychlé a bez kalibrace.

Řešení: Nové fotoelektrické senzory řady GS 04B s červenými LED jsou k dispozici i v provedení s extra širokou vidlicí 170 nebo 220 mm. Díky tomu najdou své uplatnění i v aplikacích s velkými objekty. Požadavek na rychlé uvedení do provozu bez nutnosti kalibrace je splněn samotnou konstrukcí senzoru, která spojuje vysílač a přijímač do jednoho zařízení. Vysoká přesnost detekce není ovlivněna ani lesklým povrchem předmětů.

10

Monitorování jednorázových injekčních jehel v čistých prostorách

Požadavek: Balicí stroj na lékařský materiál přepravuje zavěšené injekční jehly při vysoké rychlosti přes přiváděcí jednotku do kompletovací stanice. Pomocí rotačního stolu se na jehly nasazují plastové krytky. Nasazení krytky je aktivováno na základě detekce jehly – ta proto musí být spolehlivá i při malému průměru jehly (0,3 mm).

Řešení: Tenké jehly injekčních stříkaček lze spolehlivě detekovat pomocí laserového vidlicového fotoelektrického senzoru řady GSL 08B. Pouzdro z nerezové oceli V4A je vhodné i pro čisté prostory a certifikace ECOLAB zajišťuje dodržení přísných požadavků na hygienu a odolnost vůči čisticím prostředkům. Vidlicové senzory řady GS(L) 08B nabízí stupeň krytí IP67 a spolehlivě fungují při teplotách -25 až 60 °C.

Technické vlastnosti

table

Sdílejte:

Odběr novinek

Získejte informace o připravovaných veletrzích, školeních, novinkách, speciálních cenových nabídkách a různých zajímavých akcích..